Recept luie babi ketjap
Hoeveel recepten gaan er rond in het gemiddelde huisgezin? Elf misschien? Vijftien, achttien? Er zijn families waar elke weekdag zijn eigen, vaste recept heeft. Maandag speklapjes, dinsdag macaroni, woensdag gehakt, week in, week uit. Goed, dat doen wij niet. Maar zelfs bij de culinaire avonturiers en bungeejumpers zijn er favorieten […]
Het nieuwe boek van Kleyn en Kleyn!
Het is er bijna: een nieuw boek. En dit keer niet alleen van mij, maar tevens van dochter Charlotte! Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland is een elektriserend werk over kookhistorie aan de hand van de schitterende verzameling oude culinaire boeken van de Universiteit van Amsterdam. Een dik jaar […]
Recept bloedworst met gember, taugé en pompoen
Onlangs at ik weer eens bij Red Chilli, dat ongemeen goede Aziatische cross-overrestaurant (Chinees/Thais/Vietnamees, Frans gepresenteerd) dat in een culinair bijna-vacuüm dobbert in de kop van Noord-Holland. Onbegrijpelijk dat het overleeft in die dunbevolkte horizontaliteit onder de hoge luchten; dit niveau verwacht je alleen in de Randstad. Soit. Wat me […]
Recept tagliatelle met spinazie, ei en pecannoten
Raar spul hoor, spinazie. Vol met oxaalzuur, dat het wrang maakt en stroef. Zo barstensvol met chlorofyl dat het al in onheuglijke tijden door Arabieren werd gebruikt om eten groen te kleuren. Die Arabieren leerden ons de spinazie kennen trouwens, in de vroege middeleeuwen. Vandaag de dag is het nog […]
Recept bloemkool met sesam uit de koekenpan
“En dan heb ik een une salade nodig, een krop sla. Daar ga ik in een pantomime een voor een de blaadjes afplukken: ‘elle m’aime, elle ne m’aime pas.’ Wie koop de sla?” “Ik weet niet of ze wel sla hebben, in Nederland.” Regisseur Philippe Vallepin en productieleider Estelle Bazin […]
Nazomeren
Wát een zomer was het. Ik was nagenoeg de complete juli- en augustusmaanden in mijn Franse huis, waar de zon bovenmatig scheen en regen wegbleef. Maar nu naakt september, ben ik weer op het honk en zijn de vooruitzichten warempel nog steeds prachtig. Vanavond 1 september sta ik op het […]
Recept Burrata met gezouten citroen en tomaatjes
Opeens was hij overal: Burrata. Voor degenen die hem nog niet kennen, het is een kluit Mozzarella met een zacht zuivelig, ‘boterig’, binnenste. Toen ik met hem kennismaakte was het in zijn geboorteland Apulië. Hij was te schuchter om op reis te gaan. Toen. Hij zou uitsluitend binnen twee dagen […]
Recept ossobuco alla milanese
– Als ik ooit een restaurant in een eetbuurtje begin, ga ik vlak bij de ingang spek en uien bakken. – In Spanje vonden we vroeger de simpele restaurants door op de geur van zwaargebakken knoflook af te gaan. – De zinderende walm van roergebakken fermenteersels is het uithangbord van […]
Recept kip met middeleeuwse saus
‘Fijn, fijn. En kun je dan ook iets middeleeuws koken?’ Aan de telefoon een filmer, die een begeleidende documentaire maakt voor het Festival Oude Muziek, dat eind deze maand in Utrecht plaatsgrijpt. Ik treed daar 1 september op als een soort spreekstalmeester bij een ‘opvoering’ van een 15e eeuws banket (misschien […]
Recept karbonaadjes alla pizzaiola
Tijm hebben we staan, gulle bossen, in ons Bourgondische rotstuintje. Gigantische struiken salie ook, grootbladig en die met kleine puntblaadjes. Ettelijke kuiven rozemarijn, allemaal afstammelingen van elkaar, sommige bijna manshoog. Al dat groen is geplant, langer of korter geleden. Het weerhoudt woest aanwaaiend volk er echter niet van zich te […]
Recept kipfilet gevuld met eekhoorntjesbrood
Zomertruffel? Mwah. Dat is althans mijn eerste reactie. Ik heb het net te vaak meegemaakt: ergens in een blij buitenland op een markt een truffeltje kopen en dat trillend van opwinding in een omeletje of hapje pasta verwerken, scheldend op de rottige pannetjes en het ontbreken van licht in het […]