Knoflook, ins and outs

Knoflook, twintig jaar geleden in sommige kringen nog vrijwel taboe, is een geaccepteerde smaakmaker geworden. Hoe ga je ermee om?  Knoflook is een geurbom die in zijn normale bestaan op ‘veilig’ staat. Hij komt tot ontploffing door beschadiging. Maak je de celwanden stuk, dan komt een enzym, alliinase, in contact […]

Slurp! onbekommerde wijn van Ilja Gort

Als ik zeg dat het een opmerkelijke figuur is, hou ik me nog in. Wijnboer, reclamecomponist en mediaman Ilja Gort doet mij steeds weer denken aan iemand uit Kuifje en de Blauwe Lotus. Die snor, hè. Sommige collega-wijnschrijvers kunnen de man niet luchten, maar moeten toegeven dat zijn Château Tulipe […]

Een heleboel over… specerijen!

Ooit peperduur, tegenwoordig een niet weg te denken aromatoevoeging aan ons eten: specerijen. Eerst maar eens de definitie. Die blijkt lastig. De Grote van Dale is vaag: ‘aromatische, plantaardige stof die in kleine hoeveelheid als smaak- of reukgevend toevoegsel bij spijzen en dranken gebruikt wordt’. Maar dat kun je van […]

Knapperige Sauvignon Blanc uit Slovenië

Slovenië, het is niet het eerste land waar ik aan denk als het om wijn gaat. Niet het tweede ook. Zal ik nog maar even vertellen waar het ligt? Ten oosten van Noord-Italië, onder Oostenrijk, boven Kroatië, links van Hongarije. Vreselijk lang Habsburgs geweest, wat recentelijker Joegoslavisch, maar in grijze […]