Skip to content

Onno Kleyn

Culinair journalist en docent
Opleidingen en lezingen

  • Home
  • Boeken
  • Cursussen
    • Cursus wijnschrijven – culinair schrijven
    • Online workshop kookboek maken
    • Trainingen voor bedrijven
  • Lezingen
  • Recepten
    • Voorgerechten
    • Hoofdgerechten
    • Groentegerechten
    • Nagerechten
  • Nieuwsbrief
  • Zoeken
  • Contact
Onno Kleyn
30 oktober 20096 december 2017Hoofdgerechten, Volkskeuken recepten

Recept Toscaanse hazenpeper met brede lintpasta

In het Volkskrant Weekendmenu dit keer een recept voor wat de Toscaners pappardelle sulla lepre noemen, ‘pasta bovenop haas’. Omdat de site van de krant niet altijd zo soepeltjes draait, zet ik het recept ook maar eventjes hier… In Toscane eet men haas graag met pappardelle, brede lintpasta. Je vindt […]

30 oktober 20096 december 2017Hoofdgerechten, Volkskeuken recepten

Recept makkelijke kikkererwtensoep met pasta

Wat is de Italiaanse keuken? Wat is het kenmerk? Nee, nu even niet zeuren over dat er zo veel verschillen zijn, Italië zo groot, noord, zuid, boven, onder. Er is namelijk vandaag de dag wel degelijk een gemeenschappelijke deler, ook al is hij moeilijk onder woorden te brengen. Is het […]

27 oktober 20096 december 2017Hoofdgerechten, Volkskeuken recepten

Recept gehaktballen met pijnboompitpesto

Een smerige, bittere smaak in mijn mond, alsof ik een paracetamolletje aan het opsabbelen was, dat had ik een poos geleden. Zomaar, opeens, vanuit het niks. Zolang ik niks at, ging het, maar kwam er iets in mijn mond – dat heb ik wel eens – dan smaakte het bitter. […]

23 oktober 20096 december 2017Wijn

Pedro Ximenez 2006, Toro Albalá, Montilla – Morilles

Eierpuddinkjes van pompoen met karamel, dat is het dessert dat Loethe Olthuis in het Weekendmenu van de Volkskrant voorstelt, na een bietensalade met spek en walnoten en kalfslever met oude sherryazijn. Diep dacht ik na over dat nagerecht. Welke wijn zou daar nu het best bij passen? Ik kwam uit […]

21 oktober 20096 december 2017Volkskeuken recepten, Voorgerechten

Recept taart met roze knoflook, pijnboompitten en parmezaan

Knoflook, ah, knoflook, dat is het ingrediënt dat je tot wereldburger maakt, tot gastronaut zoals Keith Floyd het bedoelde, de bol die je verheft boven de Hollandse drassigheid, die Franse en Italiaanse en Spaanse horizonten opent en je op geurige winden weg voert van minkukelig maggi-, knorr-, unox- en honiggedoe. […]

13 oktober 20096 december 2017Hoofdgerechten, Volkskeuken recepten

Recept gevogelteboutjes met groenten en tijm

Lavendel, vierentwintig keer blauw en vierentwintig keer wit, citroentijm, gewone tijm, rozemarijn, salie, oregano en bonekruid, alles bij elkaar zo’n honderd planten hadden we in mijn auto. Allemaal bij Roger en Linda Bastin vandaan, kwekers van mediterrane planten in Zuid-Limburg. Het bezoek aan hun lusthoverige kwekerij leverde meteen ook advies […]

9 oktober 20096 december 2017Wijn

Clairette de Die Tradition 2008, Jaillance, natuurvoedingswinkels

In het door Loethe Olthuis samengestelde Volkskrant Weekendmenu dit keer een maaltijdsalade met tofu, mango en gember, met daaraan vooraf pittig gevulde tomaten, en toe abrikozen-appelsoep met prosecco. De Volkskeukensite draait momenteel belabberd, technisch. Mijn wijnsuggestie staat er niet, de software kiest ervoor om het wijnadvies van precies een jaar […]

6 oktober 20096 december 2017Hoofdgerechten, Volkskeuken recepten

Recept snelle groene curry met spruiten en gehakt

Opdringen, daar komt het door. Of liever gezegd, het komt door angst. Dat kinderen niet willen eten bedoel ik. Het komt door angst van de moeders. ‘Ja maar, hij/zij moet toch eten?’ roepen ze desperaat. Welnee.Het gaat mis als het broed een jaar of anderhalf is. Net nog tetterde je […]

2 oktober 20096 december 2017Wijn

C1000 Huiswijn Italië, Rosso del Salento

In het Volkskrant Magazine vandaag een special over geld. Aan mij de vraag of ik er in het Weekendmenu iets mee wilde doen. Tuurlijk. Nu is smijten met geld niet zo moeilijk, als het om eten en wijn gaat. Maar een menu maken met kreeft en kaviaar en truffels, ach, […]

2 oktober 20096 december 2017Nagerechten, Volkskeuken recepten

Recept pralinécrème

Vijf kilo weegt het. Echt. Ik overwoog nog even om de brievenweegschaal te gebruiken, maar nam toen dat ding uit de badkamer waar ik zelf op ga staan, soms. Vijf kilogram kookboek, met als titel ‘Cuisine, 1000 klassiekers uit de Franse keuken’, van Françoise Bernard. Ermee op je schoot zitten […]

30 september 20096 december 2017Volkskeuken recepten, Voorgerechten

Recept ovenhapjes met peer, gorgonzola en walnoten

Het lijkt allemaal zo makkelijk, met de Italiaanse keuken. Pasta, tomaten, kaas, je gooit wat bij elkaar en ha jongens, we eten Italiaans vanavond! Schijn is dat. Schone Hollandse schijn, en Franse, en Amerikaanse. Ik ben net terug uit Bologna. En daar doen ze juist heel moeilijk over eten. Neem […]

25 september 20096 december 2017Wijn

Yealands Pinot Noir 2008, Marlborough, Gall & Gall

Loethe Olthuis is weer aan zet in het Volkskrant Weekendmenu. Zij bedacht als hoofdgerecht een entrecote met geroosterde nazomergroenten. En ik zocht er zoals gebruikelijk een wijn bij uit, niet zwaar, met een verrassend lekkere smaak: een pinot noir uit Nieuw-Zeeland… Waarom Ja, er is biefstuk. Rood vlees dus. Maar […]

Berichten paginering

< 1 … 101 102 103 … 132 >

Volg Onno op social media

     

Mail Onno

postmaster@onnokleyn.nl

Zoeken

© 2025 Onno Kleyn | Site by WPman4U | Privacyverklaring | KvK 35019695 | BTW ID 806858412B01
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN