Alternatief voor sulfiet in wijn

Er wordt veel over geklaagd: sulfiet in wijn. Je zou er hoofdpijn van krijgen, of ademhalingsproblemen. Wellicht dat alle bezwaren binnenkort uit de wereld zijn, want gisteren was ik bij de presentatie van een volkomen plantaardig alternatief, met de naam SURE.   Sulfiet of zwaveldioxide is een gangbare toevoeging aan […]

Romeins gehakt van de Limes

Onder een schaterende zon stonden ze te koken, de drie finalisten van de Romeinse receptenwedstrijd, onlangs. Plaats van handeling was het Castellum Hoge Woerd, een mirakels complex van museum en evenementencentrum, modern maar ernstig geïnspireerd door het Romeinse fort dat hier ooit stond. Hier in De Meern, bij Utrecht, liep […]

Wijn van Kleyn: sappig wit uit Jumilla

Jumilla? Dat is toch rode wijn? Ja. Of liever: vooral. De streek in Oost-Spanje heeft een oude traditie van het maken van dik, intens rood volgens de ‘doble pasta’ methode, een beetje als de Ripasso van Italië, waarbij de wijn een extra zetje krijgt door hem te vergisten op de […]

Wijn van Kleyn: Duits rood van de steile helling

Hellingen, daar zijn wij in Nederland niet zo goed in. Tenminste, niet van een omvang groter dan een dijk en steiler dan 30 graden. In Duitsland echter hebben ze er zat. Erger, ze hebben sommige daarvan omgetoverd tot wijngaarden. ‘Steillagen’ heten ze dan, vaak kale, stenige oppervlakten van grof schilferende […]