Wit als een zeewind: een droge ‘Sauternes’

  Sauternes, het is een droom, een wondertje, zingend zoet met een schandelijk geraffineerd olala-aroma. Dat is ook logisch als je weet hoe hij gemaakt wordt, geperst uit verrotte, verdroogde druifjes, korrelig beschimmeld, een nauwelijks nog fruitige essentie van verval en dood. Dat daaruit dat nieuwe leven kan ontstaan is […]

Heel veel over… ui en knoflook

Van zwavelig en scherp tot zoet en troostend, uiachtigen kruiden in hun bonte verschijningsvormen de keukens van de ganse wereld. Het is een gezellig grote familie, de Lookjes. Uien in verschillende varianten, en dan stengel-ui en sint-jansui, sjalotten, bieslook, Chinese bieslook, prei, daslook en knoflook, wilde look, plus nog vele […]

Twee keer Grüner Veltliner

Twee Grüner Veltliners heb ik deze week. Eentje van de Aldi, eentje van de wijnhandel, de eerste voordelig, de tweede duur. Kijk, op zoek naar de wijn bij een dille-garnalenomelet schonk ik als eerste de ‘K’ Lössterrassen 2011 in mijn glas, 3,99 bij Aldi. Leuke wijn. Blij als ik hem […]

Voordelige top-Brunello

Het is troostwijn. Gulle, verdrietverdrijvende troostwijn. Op sommige momenten althans, want knipper met je ogen en opeens is hij vriendenwijn geworden, met dat verbindende, dat gunnende, dat op het randje van verliefde dat je voelt als je met elkaar om tafel zit, goed eten op de borden, ronkende stemmen in […]

Voornaam wit uit Limoux

Wijnschrijven? Ik zou er niet aan beginnen. Als je jargon gebruikt, praat over hints van sering, milde aanzet en het boterige van eikenhout vinden lezers je een snob. ‘Het gaat mij er alleen maar om of een wijn lekker is’, zeggen ze dan. Maar ja, met dat ene bijvoeglijke naamwoord […]