Adelaarswijn: Aglianico del Vulture Bauccio 2006

Ga met me mee, op reis naar het mediterrane zuiden, de dreven waar we deze tijden nog slechts over horen in termen als crisis, werkloosheid, corruptie, bezuinigingen, droogte, nieuwe armoede, vriendjespolitiek en bungabunga. Mag ik daar dan ‘wijn’ aan toevoegen? Arriveren we in wellicht de onbekendste regio van Italië, Basilicata. […]

Aspergewijn!

Twee wijnen vandaag. Twee, omdat er ook wel weer eens een voordeliger fles bij mag. De laatste tijd klepperde ik flink met de virtuele geldbuidel, maar ja, dat was omdat er de wijnen die ik besprak zo ongemeen heerlijk waren en de leveranciers ervan dat vertaald wilden zien in prijzen […]

Wit als een zeewind: een droge ‘Sauternes’

  Sauternes, het is een droom, een wondertje, zingend zoet met een schandelijk geraffineerd olala-aroma. Dat is ook logisch als je weet hoe hij gemaakt wordt, geperst uit verrotte, verdroogde druifjes, korrelig beschimmeld, een nauwelijks nog fruitige essentie van verval en dood. Dat daaruit dat nieuwe leven kan ontstaan is […]

Heel veel over… ui en knoflook

Van zwavelig en scherp tot zoet en troostend, uiachtigen kruiden in hun bonte verschijningsvormen de keukens van de ganse wereld. Het is een gezellig grote familie, de Lookjes. Uien in verschillende varianten, en dan stengel-ui en sint-jansui, sjalotten, bieslook, Chinese bieslook, prei, daslook en knoflook, wilde look, plus nog vele […]