Kersend lekkere wijn uit de Languedoc

Mourvèdre. Ooit van gehoord? Het is een druivenras. Een knoestig, grimmig, grommend druivenras dat veel mediterrane warmte nodig heeft en dan solide wijnen voortbrengt, met chique geurtjes en smaakjes. Maar hij is lastig. Een beetje te weinig zon en hij pruilt. Dan krijg je een roestige, schurende smaak in de […]

Heel veel over… aardappelen

Ze zijn niet weg te denken uit de Nederlandse keuken: aardappelen. De pieper is nog altijd koolhydraatbron nummer één.   Aardappelen, vlees, groente Pasta en rijst rukken op, maar aardappelen blijven een hoeksteen van de Nederlandse maaltijd. We eten er nu een kilo of 80 per persoon per jaar van. […]

Gloedvolle top-Soave!

Lang, lang geleden slobberde ik al wijn, zielig alleen op een kamer bij een hospita die ik grondig vermeed. Tweeliterflessen kocht ik, bulkverpakkingen Valpolicella voor rood, Soave voor wit. Het was drinkbaar en goedkoop en bevatte aangename hoeveelheden alcohol. Basta. Maar kijk nou toch eens hoe die wijngebieden in de […]

Heel veel over… brood

‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Koolhydraten, en daarmee brood, mogen in sommige moderne afslankdiëten vermeden worden, voor de meesten van ons westerlingen is brood een van de belangrijkste onderdelen van het eten.   Historie Niemand weet precies wanneer er voor het eerst brood gebakken is. Zo’n 10.000 jaar geleden […]