Recept pasta met kippenlevertjes, salie en gesmoorde ui
Ik heb salie in de tuin. En rozemarijn. Het zijn maar twee struiken, een van elk, maar ze gedragen zich bijna als van die griezelige kronkelende woekeraars uit fantasy-stripverhalen. Niet dat ze bewegen, maar heel, heel stilletjes deien ze uit, sprieten worden takken, takken krijgen zijtakken. Het valt nog het […]
Cono Sur Viognier 2008
Het Volkskrant Weekendmenu is deze week weer samengesteld door Loethe Olthuis, met eerst mijn recept voor tomaatjes met een vulling van salsa verde, groene saus van kappertjes en zo, dan Loethes gebakken asperges met sint-jakobsschelpen en kokos-citroengraspasta, een exotische mix van Italiaans en Thais, en toe rijstebrij met zomerfruit. Bij […]
Gerechtjes rond de köfte
Voor de zoekers naar de gerechtjes bij de köfte die ik vandaag in de Volkskrant beloof: hier zijn ze. Jazeker, ze zijn Libanees en niet Turks, maar die verschillen zijn wel heel subtiel.
Recept mini-köfte
“Ik hou niet van liflafjes.” Ooit was het een stoere term uit de testosteronhoek. Misschien bestaat hij nog wel, in kringen van dijkwerkers en putjescheppers, maar zelfs daar slaat hij nergens op. Als er keus is tussen vijf kroketten of een kroket en een frikandel en een nasischijf en een […]
Recept karbonaadjes met spekjes, snippertjes augurk en wijnsaus
Rustig was het, reuze rustig en kalm. Er komen nu eenmaal niet veel toeristen in de Tonnerrois. Waar dat is? Nou, dat bedoel ik. In de Tonnerrois worden geen deux chevaux verhuurd aan buitenlanders. Ze rijden er gewoon nog zelf in. Drie zag ik er, hoewel maar twee op de […]
Regent 2006, Achterhoekse Wijnbouwers
Aiai, vergat ik compleet de wijn van het Volkskrant Weekendmenu op deze site te zetten. Een wijn die past bij het hoofdgerecht van Marcus Huibers, kip met yoghurt en groene kruiden. Een wijn ook die het voortschrijdende succes van de Nederlandse wijnbouw illustreert. Uit de Achterhoek, dames en heren, onze […]
Recept aardappeltjes uit de koekenpan met koriander-tomatensalsa
Braden, roeren, snipperen, stomen, pletten, zouten, kloppen, schaven, wokken… komt, verwondert u hier, mensen, ziet hoe dat alles ons maakt tot wat wij zijn! Ik voelde het altijd al in mijn botten, maar Richard Wrangham heeft het wat mij betreft geheel en al dichtgetimmerd in zijn net bij Nieuw Amsterdam […]
Recept wilde zalm met rozemarijn
Vandaag begint de Week van de Zee, georganiseerd door Stichting Noordzee. Thema dit keer: vis. Ja, kom er maar op hè. En ik moest denken aan zo’n mop die begint met ‘ik heb een goed bericht en een slecht bericht’. Vis eten is een heikele zaak, tegenwoordig. Aan de ene […]
Recept kippakketjes met tijm en spek
Smaakt biologisch eten beter dan regulier? In het NRC-Handelsblad noemde Marjoleine de Vos mij vorige week dapper, jawel, omdat ik durfde te stellen dat ik geen verschil proefde. Inderdaad, dat is mijn ervaring bij blinde proeverijen. Maar, zoals ze er meteen achteraan schreef, proeven we in het gemeen niet blind, […]