Hongaarse pittigheid

Een prentje dat ik in Budapest maakte van paprika’s, pepers eigenlijk (je weet dat dat dezelfde plant is). Paprika is wat de Hongaarse keuken kenmerkt. Midden in de zee van het vaak wel erg grondstoffelijk gekook van Oost-Europa springt Hongarije eruit, mede door het gulle gebruik van de Capsicum annuum. […]

Onder een plataan

Mooie bomen, platanen. Je ziet ze in Nederland ook steeds meer, maar die hebben die mooie bast niet, dat intens bont geschilferde dat ze in Frankrijk hebben. Maar het aangenaamste van die platanen is dat je eronder kunt zitten. In de Provence worden terrassen doorgaans beschaduwd door platanen die daar […]

Kluitjes modder?

In Marokko, langs de snelweg van Rabat naar Meknès, vielen mij solitaire mannen op die naast fraaie torentjes van kluitjes modder stonden. Klaarblijkelijk verkochten zij iets. En snelweg of geen snelweg, wie hier iets nodig had stopte doodgewoon. Wij ook, en infomeerden naar de aard van de koopwaar. “Des truffes, […]

Smaakvertellingen

Een nieuwe categorie op deze site: smaakvertellingen. Gewoon een aantrekkelijk woord voor ditjes en datjes, belevenissen en observaties. Af en toe gebruik ik dat om een zomaarberichtje te plaatsen, over hoe lekker het eerste kopje koffie ’s ochtends is, over de uit zijn krachten groeiende rozemarijn in mijn tuin, over […]

Château Bélingard 2007, Bergerac Blanc

Bij de hartige taart met vis en geitenkaas uit het Volkskrant Weekendmenu van vandaag een witte, frisse Bergerac. Vis, geitenkaas, crème fraîche, mosterd en dragon, en dat allemaal op een taartbodem, dat vraagt om een witte wijn die sappigheid en aroma combineert met stevigheid. Dat zou een chardonnay kunnen zijn, […]